3 tips & 11 voorbeeldvragen voor een respectvolle interactie met (Manifesting) Generators


Goed gebruikte sacrale energie leidt tot een voldaan gevoel op het eind van de dag: iets wat ik om een of andere reden zelf altijd associeer met die goeie ouwe ‘Tiny’ boeken, of de kinderboekenseries van ‘De Olijke Tweeling’ of ‘De Vijf’. Herinner je je nog hoe die kinderen altijd zo heerlijk vermoeid, maar met roze wangen blij en voldaan hun bed in doken? Zalig vond ik dat…

 Het geheim volgens Human Design? Luisteren naar je respons, iets wat (manifesting) generator kinderen op een heel natuurlijke manier doen via lichamelijke reacties die wijzen op het een opspannen/ontspannen van het gebied tussen het bekkendiafragma en het middenrif diafragma, via de sacrale stem (ahuh, uhuh) en/of een innerlijke/uiterlijke beweging. Jammer genoeg leren we gaandeweg om dit soort ‘onbeschaafdheid’ onder invloed van goed bedoelde opvoeding te onderdrukken: “Zeg eens netjes ‘ja’!” Terwijl dat eigenlijk nergens voor nodig is: die natuurlijke reacties hoeven sociaal en respectvol gedrag helemaal niet in de weg te staan. Maar de kracht van de homogenisatie – liefst zo weinig mogelijk opvallen en differentiëren – is gigantisch groot.

Als volwassene is het dan ook niet altijd makkelijk om je eigen respons toe te laten, te voelen en te horen, laat staan te volgen. En dat begint al bij de vraag zelf. Ik geef 3 simpele voorbeelden van “vragen” die ik zelf vaak krijg:

“Neem toch maar initiatief, anders gebeurt er niets, denk je niet?”
“Vertel eens, hoe gaat het nu met je?”
“Wat denk jij dat we nu moeten doen, optie A of B?”

Alhoewel geen enkele van die drie slecht bedoeld is, integendeel zelfs, zijn ze voor een generator die contact wil maken met zijn of haar levensenergie en van daaruit echt eerlijk antwoord wil geven, een regelrechte nachtmerrie.

De eerste is geen vraag, maar een verborgen ‘beter weten’, de tweede is enerzijds zo sturend en anderzijds zo open dat ik niet eens kan voelen of ik wel energie heb om überhaupt te antwoorden en de derde brengt me in de war omdat ik niet weet waar eerst op reageren.

Alledrie halen ze me weg van mijn respons en duwen ze me in de richting van een of ander sociaal aanvaard of gehomogeniseerd antwoord dat in het beste geval een vage schaduw is van mijn eigenlijke potentieel tot differentiatie en mezelf zijn. Iets als “Euh, ja zeker”, “Gaat wel” of “Kies jij maar” en alle mogelijke varianten hierop.

Hmmm, zult u zeggen. En nu?

Drie tips:

1/ Je kan (andere) generators helpen door hen ja/neen vragen te stellen wanneer ze een beslissing moeten nemen, of als generator aan een vertrouwenspersoon vragen om je bij beslissingen dit soort vragen te stellen. En niet zomaar ja/neen vragen! Stel nu, iemand vraagt je: Zou ik dit doen, wat denk je? Voel dan zelf eens het verschil tussen vraag 1: ‘Maar ja, je gaat dat toch doen hé? Ik zou dat wel doen!’ en vraag 2: ‘Klopt het voor jou om dit te doen?’… Ik weet in ieder geval naar welke mijn hart uitgaat 🙂

2/ Je kan zelf  ja/neen vragen inbouwen wanneer je weet dat je met een (andere) generator aan het spreken bent. Vooral projectoren houden vaak zo van open vragen, dat ze zich bijna niet kunnen voorstellen dat een ja/neen vraag iets waardevols kan opleveren. Ja dus: het levert je oprechte antwoorden en energie op! Ik heb echt niet altijd de stamina om je te vertellen hoe het nu met me is. Vraag me liever: heb je zin om te vertellen hoe het met me gaat? Dan zal ik je eerlijk en liefdevol antwoorden. Vanuit de buik. En alsjeblieft, neem een eventueel afwijzend antwoord niet persoonlijk, dat is het namelijk niet. Integendeel: het is het meest respectvolle wat ik kan doen voor jou en mij.

3/ Soms stelt iemand me een vraag, maar blijft mijn respons toch uit. Vaak is het gewoon een kwestie van de vraag net iets anders stellen. Bekijk je eigen design of die van je generator vriend(in), partner of collega eens goed, kijk naar de kanalen die ervoor zorgen dat het rode sacrale centrum gedefinieerd is, en experimenteer met sleutelwoorden die bij deze energie horen. Hieronder vind je een lijstje ter inspiratie.

kanaal 34-20: Heb je energie om hier nu mee bezig te zijn? Heb je de kracht om hiermee aan de slag te gaan?

kanaal 34-57: Klopt dit voor jou? Is het gezond voor jou?

kanaal 34-10: Is dit iets wat je met overtuiging kunt doen? Is dit iets wat bij jou past?

kanaal 5-15: Klopt dit met jouw ritme? Is dit in de flow?

kanaal 14-2: Kun je hier je schouders onder zetten? Is het correct voor je om hier energie in te investeren?

kanaal 29-46: Heb je zin om in deze ervaring te stappen? Kun je je hiertoe engageren?

kanaal 59-6: Is dit een correcte relatie voor jou? Voelt deze verbinding goed voor jou?

kanaal 9-52: Kun je je hierop focussen? Is dit iets waarop jij je kunt concentreren?

kanaal 3-60: Heb je de energie om hier orde in te brengen? Is het correct voor jou om hier verandering te brengen?

kanaal 42-53: Heb je de energie om deze cyclus in te stappen? Is dit iets waar je mee bezig kan zijn zolang het nodig is?

kanaal 27-50: Kan je hiervoor zorgen? Kan je deze verantwoordelijkheid opnemen? Kun je voor jezelf zorgen als je dit doet?

Belangrijk nog: is de persoon aan wie je de vragen stelt emotioneel gedefinieerd? Overstelp hem of haar dan niet met vragen. Elke vraag voelt namelijk als het gooien van een steen in een meer: het emotionele veld gaat rimpelen en deinen, en neemt voortdurend andere vormen aan. Een beslissing nemen vraagt tijd, tijd om al die vormen en perspectieven te doorvoelen en de deining tot rust te laten komen. Dus forceer niets en vraag het gewoon de volgende dag nog een keer, zodat de emotioneel gedefinieerde generator op verschillende momenten verbinding kan maken met de vraag en het deinende resonerende veld in zichzelf.

Het is en blijft wel  cruciaal om hier zelf mee te gaan experimenteren en niet te veralgemenen. Human Design geeft je enkel sleutels om de schatkamers in jezelf te openen. Iedereen is bovendien echt uniek en is nooit te reduceren tot een onderdeel van zijn of haar design, alles hangt met alles samen. In een analyse van je chart gaan we hier dieper op in. Je kunt ook meedoen samen met je collega aan de workshop: ‘Succesvol Samenwerken!’, om jezelf en de ander beter te leren kennen, en je interactie te optimaliseren.

En Tiny? Die denkt er niet al teveel over na, wat zou ze: het leven is een avontuur waarin ze dag na dag, respons na respons en in volle overgave ontdekt wie ze is 🙂

 

Comments & Responses

Comments are closed.